LAKATLAN: Kísérletező városépítészet

LAKATLAN: Kísérletező városépítészet

Dátum/Idő
10.15. 19:00 - 21:00

Kategória(k)


Kísérletező városépítészet: A „köztes használat“, mint városépítészeti eszköz __Tér-újrahasznosítási modellek Nyugat-Európa nagyvárosaiban __ Deigner Ágnes előadása 19 órától

A „köztes használatok“ elsősorban spontán városi folyamatok eredményei, és az adott lehetőségekhez alkalmazkodva hely specifikusan alakulnak ki. A használók igyekeznek megtalálni azokat a réseket, lehetőségeket, amelyeken keresztül olcsón teret nyerhetnek saját maguk számára, vagy éppen fordítva a gazdaságosan megszerezhető üresen álló terek, területek vonzzák be az általuk befogadásra alkalmas használatokat.
Ezekre a tapasztalatokra építve az utóbbi két évtizedben a nyugat-európai várostervezési gyakorlat (Bécs, Berlin, Amszterdam, London) egyre gyakrabban fordul a köztes használathoz, mint a városmegújítás egyik lehetséges új eszközéhez, és próbálja feltárni a benne rejlő lehetőségeket.
Az előadásban Deigner Ágnes, a BME Építőművészeti Doktori Iskola tagja, a BME Urbanisztika Tanszék külsős oktatója a köztes használat városépítészeti eszközként történő alkalmazásáról, és annak különböző megvalósult példáiról beszél.

LAKATLAN: köztes terek és térhasználatok Közép-Európában
előadássorozat a KÉK – Kortárs Építészeti Központ szervezésében
A sorozat az elhagyott városi terek és üres ingatlanok újrahasznosításának lehetőségeit járja körül hazai és külföldi előadók részvételével. A sorozatnak különleges kontextust ad a helyszín: a Corvin Áruház 3. emeletén kialakított, szeptember elején megnyitott Művelődési Szint.
Belépő: 500,- Ft

Facebook event

Kapcsolat: levente.polyak@kek.org.hu
Támogatók: Erste Stiftung, WUS Austria