Békítő Körök Konferencia

Dátum/Idő
09.22. - 09.23. 10:00 - 18:30

Kategória(k)


Békítő Körök Konferencia

21270962_1133900470074716_5413245991627124849_n

Facebook event

Álljunk szóba egymással!
Békítő Körök Konferencia, Budapest, Müszi, 2017. szeptember 22-23.

“Előbb vérig sért, aztán még neki áll feljebb?” —
“Ő mondja nekem, hogy nem hallgatom meg — de akkor miért csapja rám az ajtót?” — “Összefogásról papol, aztán a híveivel mégis külön ünnepel?”
Untig ismerős mondatok ezek, az indulatok, a bizalmatlanság, a széthúzás és a kirekesztés, (no meg a kirekesztettség és sértettség) mondatai. Miközben pedig nagyon is tudjuk, mi hiányzik mindennél jobban: szóba kéne állnunk egymással!

Igen, de hogy is kell azt? Tudjuk-e majd tisztelni azokat, akik nem tisztelnek bennünket? Lehetünk-e őszinték, ha nem mondjuk ki azonnal, ami az eszünkbe jut? Egyáltalán: hogyan mondjuk meg a másiknak a véleményünket, hogy őszinték is legyünk, és őt se sértsük meg? Együtt kell kitalálnunk mindezt! Közösen kell megalkotnunk párbeszédünk irányelveit!

Közösen elfogadott értékeken és irányelveken alapul az a resztoratív (helyreállító, békítő) kör módszer is, amelynek segítségével egy éven át Budapesten és Pécsett, Berlinben és Trebnitzben, Athénban és Thesszalonikiben, Leccében és Milánóban, valamint Koppenhágában több száz civil ember vitatkozott Európa jövőjéről. A módszert a tapasztalatok szerint sikeresen alkalmaztuk: az egymással homlokegyenest ellenkező véleményű résztvevők is harag és részrehajlás nélkül, békében fejtették ki álláspontjukat; az egymásra figyelő erőszakmentes kommunikáció közösen elfogadott szabályai nem megbéklyózták, hanem felszabadították a párbeszélő feleket!

A KöR-TéR Csoport által szervezett Békítő Körök (Bridging Polarities) című nyilvános és ingyenes, nemzetközi műhelykonferencia ennek a (Resztoratív Körök Európáról című) hosszú beszélgetéssorozatnak a záróeseménye, mégis nagyobbrészt közösségépítő és kommunikációs módszerek bemutatkozásáról szól. Párhuzamos workshopokban dolgozunk; az első napon — a bűnügyektől az iskolai konfliktusokon át a szentháromságig — majdnem mindent a resztoratív módszerrel tárgyalunk, a második napon egyéb — szintén a társadalmi párbeszédet elősegítő — módszerekkel beszélünk meg (szociopoly, szociodráma, Európa-állítás, művészetterápia, cigánylabirintus, stb.).

Álljunk szóba egymással!

A konferencia ideje: 2017. szeptember 22-23.
Helye: MÜSZI, Budapest, Blaha Lujza tér 1.