BESZÉLŐN 4

BESZÉLŐN 4

Dátum/Idő
12.10. 18:00

Kategória(k)


Facebook esemény

A hollandiai Zaandam városában van egy fogda, illegális bevándorlók „elhelyezésére”, ami szokatlanul eltér szinte minden hasonló célú épülettől.

Nem mintha funkcióit, a vele szemben támasztott követelményeket nem teljesítené. A különlegesség e fogda esetében egyszerűen annak formájából adódik. A design díjakkal elismert épület ugyanis a város első számú kortárs építészeti látványossága.

Bizarr?

Felháborító?

Elgondolkodtató?

Azt est nyitó előadását tartó Horváth Olivér (designkiritkus és politológus) a fenti példából kiindulva mutat majd rá az igazságszolgáltatás, az építészet és a politika sajátos, nem egyszer ellentmondásos összefüggéseire – holland példák alapján. Előadására Juhász Attila, a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet vezetője és a társadalmi reintegrációt szolgáló Meseprogram elindítója, valamint a börtön-építészet egyik hazai szakértője, Payer Katalin reagál, aki szerint „a börtön az a hely, ahol az ember a leginkább kiszolgáltatott az épített környezetének.”

 

Horváth Olivér          ⏐ kritikus
Juhász Attila                         ⏐ bv. ezredes parancsnok, Heves Megyei Bv. Intézet
Payer Katalin                        ⏐ építész

Moderátor: Dobi Dóra⏐ MOME TransferLab

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen működő MOME TransferLab egyetemi és egyetemen kívüli szereplők, tartalmak, művek, projektek összekapcsolására fókuszál, pódiumbeszélgetések, kiállítások és hasonló műfajok révén. A labor kiemelt célja, hogy a Beszélőn sorozattal platformot szolgáltasson a büntetés-végrehatjás intézményrendszeréhez kapcsolódó kérdésekről való elmélkedéshez és vitához.

További infromáció: https://www.facebook.com/MomeTransferLab

A program nyilvános és ingyenes.