Bifurcations vol.2

Dátum/Idő
03.09. 20:00

Kategória(k)


Bifurcations vol.2

16864133_10212072530468110_4190688409014202442_n

Facebook event

Az elv csak részint ugyanaz, mint korábbi 3 évig futó Trigger, avagy utazás a kopoNYÁK körül sorozatunkban [amit anno Domini Baráth Bálinttal és Keresteš Szabolccsal közösen indítottunk útjára és mára több, mint 100 koncerttel, számos előadóval, más-más felállású formációval, közösen utaztuk körül a nyomtatott áramkörök rejtelmeit], vagyis a kompozíciók megmaradnak, de bifurkációs folyamatokat jelenítünk meg, ahol az eddigi szándékaink szerint, hogy összefűzzük műveinket most roncsolni fogunk. Az összefűzések helyett most a leágazásokat kutatjuk és füleljük milyen különös és új utakra vezetnek el minket.

A különös attraktorok a matematikának egy csodálatos és nagyon látványos része. A Wikipédia szótára szerint: “a kívülről érkező trajektóriák nem lépnek bele, csak rásimulnak. Ha a rendszer az attraktoron mozog, akkor nincsenek periodikus változásai, a rendszer soha nem ismétli magát, kaotikusan viselkedik. A rendszer determinisztikus, de megjósolhatatlan; közeli pontokból kiindulva a trajektóriák exponenciálisan távolodnak egymástól. A kísérletekben azonban nem lehet tökéletesen pontosan beállítani a paramétereket. Különös attraktorok nem fordulhatnak elő háromnál alacsonyabb dimenzióban.

Egy fázistérben több attraktor is lehet. Ha több attraktor van, akkor mindegyiknek megvan a maga vonzási tartománya, medencéje. Számuk a paraméterek értékétől is függhet. Ha az egyik paraméter folytonosan változik, akkor bizonyos értékeknél a rendszer hirtelen máshogy kezd viselkedni; új attraktorok jelennek meg, régiek tűnnek el, vagy megváltozik a típusuk. Ez a változás a bifurkáció.”