HÉT ELŐADÁS A MŰVÉSZETRŐL – Negyedik előadás: Az értelem abortálása

HÉT ELŐADÁS A MŰVÉSZETRŐL – Negyedik előadás: Az értelem abortálása

Dátum/Idő
05.01. 19:00

Kategória(k)


Az értelem abortálása

Erdődy Kristóf előadása az emberekben elhaló digitális jelek, a fogyasztói szintre lehozott okkultizmus és a tradíciók az önmegvalósítással szemben való diszpozícionálttá válásának

álszent-hármasságáról

Szaxofonon közreműködik: Vereb Szabolcs

„ […] szövegista, útonálló, Telefon Nélküli Ember; felszólítás nélkül(!): tud szabad lenni… mégis egy jellegzetesen kelet-európai fenntartásokkal és távolságtartást magáénak tudó jellem, olyan beütésekkel, melyekre elsősorban a germán és a hellén-latin kultúra hatott. Mondhatjuk, ez műveltség és lepusztultság egyben, a technokrata germanizmus lágyítása és az archaikusság által alkalmazott morális antikvitás megnyilvánulása (ezek Szerző nyelvhasználatából is visszaköszönnek), amire lerakódott a beatnik-kek és a science-fiction óta minden, amiben összefüggés úgy rejlik, hogy az vészjósló sejtéseket tár elénk önnön elidegenedésünkkel kapcsolatban. Képzeljük el a romokká összeálló bolygómaradványok égboltját, a QR-kódokkal kézfogás helyett egymást megkörnyékező pót-emberek és kannibálok horizontját, amit a Reichenberg Vízesés és a Styx leveinek összeszűrése, annak impozáns látványa ural – amin a Jelen kikockázott képei úsznak –, tömör csöndben, ahol egy hang megkockáztatja, még inkább természetéből fakadóan azt mondja: Tág vizek jönnek. (?) És felhőszakadás.

Savzuhany?”

(részlet I.T. aka Scaretaker előkészületben levő Erdődy-kismonográfiájából)

 

Hét előadás a művészetről

Weiner Sennyey Tibor előadássorozatának folytatásaként képzőművészek, írók, színészek mesélnek az alkotás folyamatáról, a művek létrehozása során keletkező kérdések megfogalmazásáról és a válaszok kutatásáról. Mi határozhatja meg egy művész gondolkodásmódját? Hogyan merítkezik a mindennapok eseményeiből? Miként alakítja át belső képeit és formáit egy könyv, egy vers, vagy egy hollywoodi film? Ezekről és ehhez hasonló kérdésekről lesz szó kéthetente szerdánként este héttől a MÜSZI előadótermében.

Támogatói jegy: 300 Ft