HÉT ELŐADÁS A MŰVÉSZETRŐL – Ötödik előadás: Banális helyzetjelentések

Dátum/Idő
05.15. 19:00

Kategória(k)


(képek és szövegek Pinczés Józseftől)

Banális helyzetjelentés 43.

Harci díszem elnyúlt árnyék a kockás csatatéren. Sisakrésen nézem eltűnt ellenségem.

Láthatatlan jelenlétem.

Függöny most csak a rostélyom,és pislogó szemhéjam a szellem kastélyom felvonó kapuja.

Annyit játszottam már el a szerepem egyedüllétemben ábrándozva próbáimon a pincében ahol festek,hogy most élesben csak lábam próbálom kihúzni zavaromban az elreccsent porond padlójának deszkáiból.

Sokat gondolkodom mostanság azon, hogy túl sokszor érek későn  haza ahhoz, hogy másnap nyugodtan festhessem családom újabb tagjait a képeket. Pedig ez  lenne a családfő egyik legfontosabb dolga azt hiszem.

 

Mintha haját húznák a bennem élő csintalan gyereknek, hogy ne úgy játszon ahogy eddig tette. Komolyra fordítva a gyermeteg szavaimat, én láttam kiskoromban a várandóságot kislányok ruhája alatt a lufiban. Éreztem a papás mamás játék önfeledtségét. Láttam farsangkor dobozból kreált repülőt benne pilótájával,és most csak azon tudok képzelegni,hogy pilóta lett felnőve abból a kisfiúból, és egy vasmadárban ülve figyeli az elcsendesedett világot odafentről. Tudtam, hogy a kád kosár is lehet ha benne állok lufit tartva kezemben,és ha  felfelé fújok, már  érzem is hogyan emelkedem a hőlégballonommal. Annyi változott mára mindebből, hogy a sok repüléstől talán tériszonyos lettem,és hogy gondolkodni kezdtem azon, hova szállhatok egyáltalán ahol senki nem landolt  ballonjával a naplementében elnyúló árnyékomnak búcsút intve.

 

Hét előadás a művészetről

Weiner Sennyey Tibor előadássorozatának folytatásaként képzőművészek, írók, színészek mesélnek az alkotás folyamatáról, a művek létrehozása során keletkező kérdések megfogalmazásáról és a válaszok kutatásáról. Mi határozhatja meg egy művész gondolkodásmódját? Hogyan merítkezik a mindennapok eseményeiből? Miként alakítja át belső képeit és formáit egy könyv, egy vers, vagy egy hollywoodi film? Ezekről és ehhez hasonló kérdésekről lesz szó kéthetente szerdánként este héttől a MÜSZI előadótermében.

Támogatói jegy: 300 Ft