Miénk a hatalom: TUDUNK VÁLTOZTATNI!

Dátum/Idő
09.24. 18:00

Kategória(k)


Te is elhiszed, hogy az önszerveződő közösségek paradigmaváltó kezdeményezéseinek, az általuk megteremtett mikro-utópiák hálózatának rejtett erejét, kultúra-formáló potenciálját jobban tudnánk használni?  Jó csatlakozási pont ez ahhoz, hogy összeadjuk erőinket és cselekdjünk? http://valodidemokraciatmost.blog.hu/2014/03/28/_uj_halozati_reneszansz

Mi is így gondoljuk! Gyere és csatlakozz közösségi programunkhoz, melyet az idei Állampolgári Részvétel Hetéhez csatlakozva szervezünk!

 

Program

18:00 Filmvetítés: Crossroads: Labor Pains of a New Worldview (2013) a jelenlegi társadalmi átalakulásról, fordulópontról, a környezet hatásáról, a hálózatok erejéről és az egyén jelentőségéről szól, talán a legjobb a hasonló témájú dokufilmek között.

19:15 Beszélgetés a filmről

20:00 Közös ügyeink workshop: kapcsolódási, együttműködési lehetőségek feltárása különböző kezdeményezések, ill. a résztvevők között, térképkészítés public art-hangvételben.

Szervezők – Valódi Demokráciát Most csoport - Bán Krisztián, Madarász Csaba

>>Néhány ember meg tud szervezni pl. egy előadást, kiállítást vagy demonstrációt, netán el tud készíteni egy videót, amiről aztán az egész országban beszélnek. Változik a közbeszéd, a közgondolkodás. Pár ember képes kezdeményezni mondjuk egy közösségi kertet, vásárt stb. ami aztán megváltoztatja a helybeliek mindennapjait. Akár egyetlen ember el tud indítani mondjuk egy blogot, amivel sok-sok embernek szerezhet örömet és/vagy gondolkodtathatja el őket, tágíthatja látókörüket nap mint nap.

Amikor az egyszerű, vagy éppen összetett kezdeményezések hálózatba rendeződnek, olyan erő jön létre amely még a globális folyamatokra is képes hatást gyakorolni, lásd pl. Indignados, Occupy, Anonymous stb. http://hu.occupy.wikia.com/wiki/Occupy-wiki

A HaHa nagyjából másfél év alatt képes volt elérni a szerveződésnek azt a fokát, amely lehetővé tette országos tiltakozássorozat létrejöttét, annak ellenére, hogy Magyarországon teljes mértékben úttörő kezdeményezésről van szó. Bár a mozgalom eredményei nem egyértelműek, megtermékenyítő, kultúraformáló hatása tagadhatatlan.

A legkülönfélébb autonóm kezdeményezések és a létrejövő új modellek, mikro-utópiák (hazai példáknál maradva a közösségi kertektől a hallgatói fórumokon át a Krízisközpontéhoz hasonló kezdeményezések) laza, a szereplők sokféleségére, önállóságára és a kölcsönösségre, egymás erősítésére épülő hálózatának tudatos fejlesztése megteremtheti azt az alulról építkező, paradigmaváltó erőt, amelyre Magyarországon olyan nagy szükség van.<< (http://valodidemokraciatmost.blog.hu/2014/08/05/merre_tovabb_magyarorszag_215)

A beszélgetéseken kívül adja magát a Magyarországon, illetve főképp a résztvevők kapcsolati hálójában is fellelhető kezdeményezések feltérképezése és kapcsolódási pontok, lehetőségek feltárása, konkrét kapcsolatépítés, hálószövés már a workshop keretei között.