Müszi Áruház / megnyitó

Dátum/Idő
12.15. 18:00

Kategória(k)


Müszi Áruház / megnyitó

15355681_1082584255200648_4899066021637304687_n

Facebook event

— ÁRUHÁZ: Az árcédula nélküli adománybolt nyitó eseménye —

IDŐPONT: 2016. December 15., csütörtök, 18 óra
HELYSZÍN: Művelődési Szint (Müszi)
1085 Budapest, Blaha Lujza tér 1-2. Corvin Áruház III. emelet
Bejárat a Somogyi Béla utca felől, 1 perc sétára a Blaha Lujza térről. Csöngess fel a zöld ajtónál!

A MÜSZI, azaz a Corvin Áruház épületében működő Művelődési Szint saját áruházat nyit, ahol mindenki maga döntheti el, milyen összeget ítél méltányosnak a megvenni kívánt áruért.

HOGYAN MŰKÖDIK?
A vásárló szabadon választhatja meg az árazás szempontjait: egyrészt támogathatja közvetlenül saját magát azzal, hogy akár jelképes összegekért viszi haza a kívánt tárgyat, ruhát, szolgáltatást. Másrészt magának adhat értéket közvetett módon, környezete alakításával: amennyiben egy termékért magasabb összeget ajánl fel, hozzájárul egy független kulturális tér, és azon belül egy formabontó értékesítési kezdeményezés életben tartásához.

Kétségtelenül alapvető igényünk olyan helyeket találni, ahol az interakciókat, kapcsolódásokat és cseréket nem a profit szempontjai szabályozzák, ahol nem pusztán gépesített fogyasztók vagyunk, hanem valós szereplők, a helyzet aktív formálói. A MÜSZI 2012 óta befogadó helye és kezdeményezője ilyen eseményeknek, folyamatoknak, teljes mértékben önfenntartó intézményként, hiszen működését semmilyen pályázati vagy normatív támogatás nem finanszírozza, a helyet kizárólag a használói tartják fenn.

ÉS MÉG HOGYAN?
Az Áruház egyik funkciójában a MÜSZI adományboltja, ahol szívesen fogadunk és értékesítünk már nem használt, de jó állapotú tárgyakat, melyek mások számára még hasznosak lehetnek, a keletkezett bevételt pedig a közösségi központ működtetésére fordítjuk. Egy másik lehetséges perspektívája egy újrahasznosító műhely melegágyává formálódni, ahol például funkciójukat vesztett, sérült tárgyak újragondolása és átalakítása nyomán szép és hasznos darabokkal gazdagíthatjuk, ugyanakkor hulladékoktól szabadíthatjuk meg világunkat.
Mindemellett pedig az egyik legfontosabb funkciója a MÜSZI Áruháznak olyan fórumot, tudásátadó közeget kialakítani, ahol nem pusztán tárgyak cserélnek gazdát pénzért, hanem ahol a vásárlók és adományozók résztvevőkké válhatnak, érvényesíthetik saját elképzeléseiket, hozzáadhatják ötleteiket és megvalósítási potenciáljukat a hely és a benne zajló események alakításához.

KIKET VÁRUNK?
Várunk a MÜSZI Áruházban mindenkit, aki szívesen hozzátesz valamit tárgyi, alkotói vagy pénzbeli erőforrásaiból, illetve mindenkit, aki úgy reméli, megtalálhatja itt azokat a dolgokat, amelyekkel gazdagabbá válhat. Várjuk tehát az adományozókat, a vásárlókat, az alkotókat, a magukat boltosként vagy dekoratőrként kipróbálni vágyókat, és mindazokat, akik új szempontokkal szeretnék gazdagítani kezdeti elképzelésünket.

MEGNYITÓ
Minderről bővebben és kézzelfoghatóbban informálódhat, aki eljön a MÜSZI Áruház megnyitójára december 15-én 18 órakor.

A megnyitót a MÜSZI és a Magyar Képzőművészeti Egyetem mikroökonómiai-művészeti esti iskolájával közösen rendezzük meg. A Müegyetem (μegyetem) néven idén ősszel indult szabadiskolának bárki tagja lehet. A magyar és külföldi kutatókkal, művészekkel folytatott beszélgetések mellett a résztvevők közösen kidolgoznak egy rendszert a MÜSZI saját helyi fizetőeszköze, a Müszilujza működtetésére. Ebből is ízelítőt kaphat, aki eljön december 15-én a MÜSZI Áruházba!

*Fotó credit: Nikoletta Fazekas Photography