SZÓKÖZ #8 / Költészet Napja – ÚJHOLD: BÁJOLÓ – alterrock zenés versest -

SZÓKÖZ #8 / Költészet Napja – ÚJHOLD: BÁJOLÓ – alterrock zenés versest -

Dátum/Idő
04.11. 20:00 - 23:00

Kategória(k)


Facebook esemény

HANGHULLÁMOK: IRODALMI UTAZÁSOK

19:00 Vajdai Vilmos – Turai Tamás – Szerb Antal: Utas és holdvilág -  “techno” hangzásvilágú rádiójáték {7-8-9.rész)

20:00 ÚJHOLD: BÁJOLÓ – alterrock zenés versest

### UTAS ÉS HOLDVILÁG ###

2002. őszén a magyar rádiójáték-hagyományt radikálisan megújító darabot mutatott be a Magyar Rádió, egy merőben szokatlan, “techno” hangzásvilággal megszólaló Szerb Antal-adaptációt, Turai Tamás dramaturgnak és a TÁP Színház rendezőjének, Vajdai Vilmosnak a munkáját. A nemcsak színészként, hanem a Korai Öröm zenészeként, Tilos-dj-ként, és Tilos az Á-programszervezőként is ismert, a pesti underground szcéna kultikus figurájának számító Vajdai első rádiós rendezése egy klasszikus irodalmi kultuszmű, az Utas és holdvilág mai kornak szóló modern adaptációja lett.

Ez a különös hangulatú, izzó és misztikus regényszöveg elektronikus zenei betétekkel és hangeffekt-konstrukciókkal egészen új rétegeket mutat meg Szerb csodavilágából. A hangok nem csak kiegészítőelemek, hanem az atmoszférateremtés mellett a történet egyes rétegeinek megrajzolásában is fontos szerepet töltenek be. A szereplőknek többek között Bodó Viktor, Ónódi Eszter, Csányi Sándor, Gálffi László, Halász Péter és Hámori Gabriella  kölcsönzi hangját.

A Magyar Költészet Napjának tiszteletére 3 fejezet közös hallgatására invitálunk minden irodalomszerető érdeklődőt a MÜSZibe este 7 órára. Bővebb információ a hangjátékról itt http://www.origo.hu/kultura/20100106-vajdai-vilmos-utas-es-holdvilag-hangjatek-mp3.html

A belépés díjtalan, de 300 ft értékű adományjeggyel támogathatod a TÁP Színház Jurányi Stúdiójában folytatódó rádiójáték-hallgató sorozatát.

### ÚJHOLD: BÁJOLÓ ###

Ady-, Radnóti-, Kosztolányi- és kortárs rímek, József Attila és Nagy László-sorok, ismert és kevésbé ismert versek, gitárra, billentyűre és dobra hangszerelve.

Az Újhold zenekart 2011 tavaszán Krasznahorkai László alapította, aki nemcsak a Holt Költők Társasága frontembere volt, valamint a Szabad Európa Rádió szólógitárosa és egyik énekese, hanem magyartanár is. Iskolájában sokszor kérték arra, hogy verseket zenésítsen meg. Így alakult meg az Újhold c. folyóirattól nevét kölcsönző zenekar. A formáció már debütálása évében megjelentette első lemezét, a Bájolót 11 megzenésített verssel, akusztikus gitár-, zongora-, vonós-, csörgő- és mértéktartó dobkísérettel, jól megírt dalokkal, melyek főszereplői a klasszikussá érett „nyugatos” és a mai magyar írógeneráció költeményei. A Költészet Napján adott koncertjükön a MÜSZi – Művelődési Szint kávézójában készülő új lemezükről is hallhatunk néhány darabot.

„Az mondjuk a minimális követelmény, hogy jók legyenek a számok és (versekről lévén szó) szépek; nem is ez a lemez különlegessége és legnagyobb erénye, hanem hogy izgalmasan találkozik rajta több hagyomány: egyrészt a megzenésített verseké, másrészt a magyar alterrocké, végül pedig az angolszász (indie)rocké. Ez a köztesség tetten érhető a dallamokban és az énekstílusban is, ami néha a beszédszerűséghez közelít, máskor dallamosabb, többféleképpen. Akár rosszul is elsülhetne ez, de jól sül el. A hangszerelés is kellőképpen változatos, ami elsősorban a szintinek köszönhető. (Az külön érdekes, hogy ha egy kicsit is alterrockos a zene, akkor egy soráthajlásos szöveg kvázi automatikusan Lovasi Andrást idézi fel, még akkor is, ha ez ugye, anakronizmus, hiszen az ő szövegeinél korábbi versekről van szó.)”  Rónai András_Quart

gitár-ének Krasznahorkai László
billentyű Hellenpárt György
dob Takács Márton
basszusgitár Lakner Ádám

BŐVEBB INFÓ www.ujholdzenekar.hu

VIDEÓ http://www.youtube.com/watch?v=m6XcEFPTxbE

BELÉPŐ 500 HUF # A jeggyel az Újhold zenekar készülő lemezének stúdiómunkálatait támogatod! #