TERMÉSZETI MEDICINÁK AMAZÓNIÁBAN – 5. RÉSZ – MAPACHO, A DOHÁNYNÖVÉNY

TERMÉSZETI MEDICINÁK AMAZÓNIÁBAN – 5. RÉSZ – MAPACHO, A DOHÁNYNÖVÉNY

Dátum/Idő
02.13. 19:00 - 22:00

Kategória(k)


Facebook esemény

Lehet-e a dohányzás egészséges?

Nos, elképzelhető… :)
A vaddohány, vagy ahogy Peruban nevezik, a mapacho (Nicotiana rustica, Solenaceae) évelő növény (cserje), hatalmas, húsos levelekkel. A prekolumbiánus Amerikában a dohánylevelek elfüstölésének szokása széles körben elterjedt volt. A mapacho leveleit érlelték, majd szivarrá sodorva végül elfüstölték, de a világszerte népszerű eszközt, a pipát is elsődlegesen a dohánylevelek elfüstölésére fejlesztették ki.
Az ayahuasca szertartások alkalmával mindig szívják a mapacho-ból készült szivarokat vagy extravastag cigarettákat. Általában, de nem minden esetben a mapacho-t az ayahuasca főzetben is használják. A dohány füstje tisztító hatású – beszívva és a páciensre fújva egyaránt. A sámáni felfogás szerint magába szívja a negatív energiákat és talán nem is a növény, hanem a növény által kiváltott hatás gyógyít… Szívják szivar vagy cigaretta formájában, áztatmányt készítenek, vagy beöntést alkalmaznak. A perui sámánok a mapacho-t egymagában, vagy más növényekkel való kombinációban is használják. A dohánynövény szelleme szigorú tanító – maszkulin karakterű, bár végeredményben androgün, mint a legtöbb növényi szellem.
De vannak más elfogyasztási módszerek is. Pl. a dohánylevelekből készült áztatmány szájon át alkalmazva, gyakran egymagában is elegendő erős vizuális hatások kiváltására. Tisztító (purgatív) hatású – az erős hányás, hasmenés biztosra vehető! Mindenféle függőség kezelésére is kiválóan használható, de szellemi tanító is lehet, ha dieta-t (növényekkel végzett, magányos szellemi gyakorlatot) is csinálnak vele.

Talán kitűnik a fentiekből, hogy a mapacho nem valami kellemesen domesztikált gazzantyú, hanem egy irgalmatlanul erős mesternövény, ami az ember gondolatait kristálytisztán tartva, nagy felismerésekhez vezethet.

Sorozatunk következő részében Müller Ferenc, az amazóniai medicinák elkötelezett híve, a dohányzás egy másik, kevéssé ismert oldalát mutatja be. Lehet hogy őrültség a nemdohányzás?!

Mindenkit várunk szeretettel!

Belépőjegy: 600 Ft.

P.S: A rendezvény során megvásárolható lesz Terence McKenna: Istenek Kenyere (Food of the Gods) című könyve, ami szintén kitér a dohányzás szent és elátkozott szokására.