YORONNA – HYBRID FACTORY PROJECT: Cipők a 2. emeletről

YORONNA – HYBRID FACTORY PROJECT: Cipők a 2. emeletről

Dátum/Idő
12.12. 20:00

Kategória(k)


A projekt elnevezése azt sejteti, hogy valamiféle keveredésről van itt szó, és valóban: divat és művészet egyfajta kísérleti jellegű fúziójáról.

Facebook esemény

Egészen pontosan olyan cipőkről, amelyeket jelen esetben képzőművészek és irodalmárok alkotói világa insprirált. Valamint olyan művészeti alkotásokról és szövegekről, amelyeket már a kész cipők inspiráltak. Az írók és a képzőművészek egyben a modellek és az est szereplői is: Fenyvesi Orsolya, Áfra János, Bartók Imre, Karafiáth Orsolya és Simon Márton, Verebics Ágnes, Kozma Andrea és Szőllősi Géza.

Hogy mire számíthat az, aki december 12-én ellátogat a MÜSZIBE? Semmiképpen sem egy klasszikus értelemben vett felolvasóestre és kiállításra, mert kicsit megkavartuk a dolgokat. Ha találkozni szeretnél egy masnival a nyakában sétáló alligátorral, vagy szeretnéd ha Hasfelmetsző Jack a nyakadba szuszogjon, hogy Charlie Chaplin néhány pillanatra életre keljen, vagy, hogy átöleljen egy óriási latexfigura, ha bírod a hússzobrokat, de a kortárs fúziós zene sem rettent el, akkor itt a helyed, ahol írók, képzőművészek és zenészek egy közös térben lélegeznek majd a cipőkkel és a közönséggel.

„Fontos számunkra a kontextustermtés, hogy cipőink ne egy légüres térben mozogjanak, hanem aktualizálódjanak az inspiratív felületek mentén. És, hogy felületeket emlegetünk, az már egy előrehaladott állapotot feltételez, hiszen az írók és képzőművészek kész termékeit használtuk inspiratív anyagként, viszont ezek számos dimenzióval, mélységgel, asszociációs bázissal rendelkeznek, amelyek így vagy úgy egytől egyig, szinte kivétel nélkül az esztétikai, művészi hatáson túl, a kortárs jelenségekre és „problémákra” is reflektálnak. Így egyértelműen következik az, hogy ezek a cipők, míg a különféle korok stílusjegyeit is magukba olvasztják, addig kizárólag és teljes mértékben a ma emberének, a pillanatnak készülnek, ami természetesen nem jelenti azt, hogy holnap eldobhatóvá válnak, mert egyébként is azt valljuk, hogy a pillanat kitágítható, ami az idők folyamán, tévesen a divattól elválasztott művészetbe eleve bele van kódolva.” (Részlet a PRAE.hu-nak adott interjúból – Gyurkovics Róna és Sirbik Attila)

Cipők: Gyurkovics Róna

Ötlet, művészeti- és projektvezető: Sirbik Attila

Divatelmélet: Hermann Veronika

Zene: Antal Attila, Brestyánszki Bernadett, Brestyánszki Dína

Arculat: Stark Attila

Katalógus: Sütő Anna

Fotó: Bach Máté

Videó: Kovács Ákos

Modellek: Fenyvesi Orsolya, Áfra János, Bartók Imre, Karafiáth Orsolya, Simon Márton, Verebics Ágnes, Kozma Andrea, Szőllősi Géza

Ajánlott belépő: 300 Ft