Alessandro Baricco: NOVECENTO – monodráma vaksötétben –

Alessandro Baricco: NOVECENTO – monodráma vaksötétben –

Dátum/Idő
02.07. 19:00

Kategória(k)


Mese egy zongoristáról, aki egy óceánjáró hajón született és ott is halt meg. Soha nem lépett le a szárazföldre, egyetlen percre sem. Azon a hajón azonban ott volt az egész világ… Ebből a monológból készült Giuseppe Tornatore híres filmje, az Óceánjáró zongorista legendája.

„Miért? Miért? Miért? A földön lakók gyakran kérdezik maguktól, miért? Ha tél van, alig várjátok a nyarat, ha nyár van, már előre féltek a téltől. Ezért folyamatosan utaztok, folyton kerestek valamit, egy távoli helyet, ahol mindig nyár van. Én nem cserélnék veletek.”

A Novecento vándorelőadás. A 2006-os bemutató óta látható volt már jó néhányszor Budapesten, még többször Szegeden. Elzarándokolt más nagyobb városokba, mint Debrecen vagy Kecskemét, és kisebb falvakba is, mint Algyő vagy Mezőhegyes. Járt már a  németországi Ulmban, a szlovákiai Nyitrán, a cseh Brnóban, nemrég pedig meghívást kapott Malmöbe és Prágába is.  2013. február 7-én, hosszú idő után újra Budapestre érkezik az előadás. A 75. alkalom különleges játéktechnikájának köszönhetően „1900” ezúttal vaksötétben repíti magával a nézőket varázslatos világába.

„Amikor az őt védelmébe vonó kapitány halála után a parti őrség kezére akarták adni, lélegzet-visszafojtva mi is a matrózokkal kerestük a napokra elbújt kisfiút. Ott voltunk nevezetes párharcában a jazz szülőatyjával. Hallottuk a tengeri viharba került, hihetetlenül imbolygó hajón zongorázó Novocentót, és azt a csörömpölést, ahogy a hánykolódó hajó végül meglendítette a hatalmas hangszert, és kitörött az üvegajtó. És amikor Novocento robbant a dinamittal teli hajón – akkor mi is robbantunk.”  Szekeres Nikoletta_Prae.hu

 

Játssza: Ilyés Lénárd

Zongorán kísér: Márkus Tibor, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-tanszékének adjunktusa

Rendezte: Czene Zoltán

 

Az előadás után közönségtalálkozó és beszélgetés az alkotókkal.
Moderátor: Zoltán Gábor író, rendező.

 

##

BELÉPŐ

február 4-ig történő foglalás esetén 1000 HUF / diák 800 HUF

február 5-e után történő foglalás esetén 1200 HUF / diák 800 HUF

csoportkedvezmény 20 fő felett 700 HUF / fő + 1 db kísérőjegy

A korlátozott helyek száma miatt előzetes regisztráció ajánlott a leoszervezes@gmail.com címen.

##
Facebook esemény