Egy fázis, több komponens / megnyitó

Dátum/Idő
06.17. - 07.31. 19:00

Kategória(k)


Egy fázis, több komponens / megnyitó

13407056_914490198676722_1619981499319769077_n

Facebook event

// for the english version, please scroll down //

TÖBB FÁZIS, EGY KOMPONENS
poszt/PTE hallgatói kiállítás

KIÁLLÍTÓK
ALATTYÁNI Barbara / BALASSA Boglárka | ERDEI Adrienn / KHOÓR Viola / LABUS Máté / SZENDRŐ Veronika / TOMPA János Csaba / Rory WINSTON

A kiállítás címe egy analógia, mely a művészek egymáshoz való kapcsolatát kémiai rendszerek sajátosságai alapján próbálja meg értelmezni. Fázisnak nevezzük ugyanis a hivatalos definíció szerint a termodinamikai rendszerek tagjait, melyek azonos fizikai és kémiai paraméterekkel rendelkeznek, figyelmen kívül hagyva azt, hogy ezek a részek ténylegesen összefüggenek-e. Az itt kiállított művek sem kapcsolódnak egymáshoz közvetlenül, hiszen egészen különböző médiumokat és témákat ölelnek fel, de a paraméterek azonosak, mivel ugyanabból a Pécsi Művészeti Kar által teremtett ingerkörnyezetből indultak. Törekvésük párhuzamba állítható a termodinamiakai rendszerek sajátosságával, hogy egy egyensúlyi állapotot szeretnének elérni. Ebben a társadalomkritika és a borostyánlevél ugyanolyan jól megfér egymás mellett, mint az olajfesték és a videóinstalláció.

Komponesnek a rendszer alkotórészeit nevezzünk, melyek közt reakciók mehetnek végbe: Erdei Adrienn elidegenedő bukósisakos figurái reakcióba lépnek Szendrő Veronika anyagiságukat elvesztett áttetsző alakjaival. Alattyáni Barbara felfelé megnyitott képkivágásai kölcsönhatásba kerülnek Tompa János Csaba sötétségbe veszett, behatárolhatatlan helyszíneivel és Khoór Viola képe által teremtett sejtelmes térérzetével. Balassa Boglárka papírképei a saját egységükben alkotnak egymással reagáló részecskéket. Labus Máté videó alkotásának asszociatív képi világa katalizátora lehet a csapathoz később csatlakozott Rory Winston nyelvjátékokban gazdag képverseinek.

Tudományos háttérismeretek nélkül is észrevehetjük, hogy a művészek többkomponensű, mégis homogén rendszerében a fázishatárok gyakran elmosódnak.
/Szendrő Veronika/

MEGNYITÓ: 2016. június 17. (péntek) 19.00
A kiállítást megnyitja Tímár Katalin, művészettörténész, kurátor, PTE MK DLA oktatója.

LÁTOGATHATÓ:
2016. június 17 – július 31. | H-P 10.00-18.00, Sz-V 14.00-18.00
Müszi – Művészeti Szint | 1085 Budapest Blaha Lujza tér 1.
(A bejárat a Somogyi Béla utca felől található.)

A kiállítás díjmentesen látogatható.

/// /// /// /// /// /// /// /// /// /// /// /// /// /// /// /// /// /// /// /// /// /// /// /// /// /// /// ///

ONE PHASE, MORE COMPONENTS
post/PTE Group Exhibiton

ARTISTS
ALATTYÁNI Barbara / BALASSA Boglárka | ERDEI Adrienn / KHOÓR Viola / LABUS Máté / SZENDRŐ Veronika / TOMPA János Csaba / Rory WINSTON

OPENING: 17th June 2016, (Friday) 7.00 pm
The exhibition is opened by Katalin TÍMÁR, art historian, curator, lecturer at PTE MK DLA.

OPENING TIME
17th of June 2016 – 31th of July | MO-FR 10 a.m.- 6 p.m., SA-SU 2 p.m.- 6 p.m.
Müszi – Community & Art Space | 1085 Budapest Blaha Lujza tér 1.
(Entrance possible from Somogyi Béla Street.)

Entrance is free.