ÉLET-TÉR-MŰVÉSZET / kiállítás

ÉLET-TÉR-MŰVÉSZET / kiállítás

Dátum/Idő
11.18. - 11.24. All Day

Kategória(k)


ÉLET-TÉR-MŰVÉSZET kiállítás

Miben keresendő ma a művészet létjogosultsága? Van-e helye a mindennapokban, s ha igen, hol van az? Ezeket a kérdéseket feszegetik az Élet-Tér-Művészet tárlat kiállítói. Mára elértéktelenedett a művészet az emberek szemében. A napjainkat betöltő végtelen számú interakció következtében eltűnt a művészet „varázsa”. Bárhol és bármikor találkozhatunk képekkel, bárhol hozzájuthatunk életünk primer vizuális kellékeihez, így válik az iparművészet és a képzőművészet egy határmezsgyévé a minket kötülvevő világ tárgyai között.

A köznapi létezéstől, igényektől és cselekedetektől eltávolított kortárs művészet ma talán sokoldalúsága révén képes mégis közelíteni az emberekhez. Ezért különböző területek alkotóit hívtuk össze a MüSzi kiállítóterébe, hogy láthatóvá váljon ez a sokszínűség és változatosság.

Ha konkretizáljuk a kérdést, hogy mi és milyen lehet egy művész élettere, a sok közül egy válasz lehet az, ahogy a MüSzi (Művelődési Szint) befogadja a vonzáskörébe kerülő művészeket. A kiállítók egy része is itt alkot. Ám az alkotótereknek számos egyéb verziói és alternatívái léteznek. Olyan egyéni közegek ezek, amelyek próbálják életben tartani azt a miliőt, ami az élő művészetből árad, itt egy valóban élő közeget, egy művészeti életteret láthatunk.

Kiállítók: Moving Art Group, Kaolin Művek, a MüSzi alkotói, BKF és MOME hallgatói és a Rovás alkotó csoport meghívott tagjai, továbbá más vendégművészek

Megnyitó: 2013. november 18. (hétfő) 18:30

A kiállítást megnyitja Szilágyi András művészettörténész.

A kiállítás látogatható: 2013. november 18. – 24. a Müszi nyitva tartási idejében.

Müszi – Művészeti Szint (1085 Budapest Blaha Lujza tér 1.)

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

Kapcsolódó programok:

November 18. (hétfő – a megnyitót követően)

19.00 – animációs filmvetítés – Farkas Júlia, Nagy Marcell, Simon Balázs, Rabbitear Eszter

Bepillantást nyerhetünk négy alkotón keresztül, a magyar animációba. Félórás válogatást láthatunk a BKF és a MOME animáció szakán végzett művészek munkáiból.

19.30 – Sajnaroli és a rana

A Sajnaroli és a rana tagjai: Ferencz Balázs Roland, Sztankovszky Olga, Pintér Ákos, Simon József, Szabó Gergely, Wagner-Puskás Péter

pesti sanzon, álnépdal, blúzos nép-ska, lírai-herbarock, alternatív- presszórock, évszakdicsérő-örömzene

A rendezvény jegyára: 300 Ft

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

November 21. (csütörtök)

18.00-19.00 – beszélgetés

Az ÉLET-TÉR-MŰVÉSZET programsorozat keretében két előadásban kaphatunk képet a művészet helyzetéről.

Bársony Júlia (a MüSzi művészeti vezetője) a befogadóterekről, ahol a művészek alkotnak és tulajdonképpen a művészet keletkezik.

Szilágyi András (PhD művészettörténész) pedig a kortárs képző és iparművészet helyzetéről, annak létjogosultságáról.

Facebook esemény

A program ingyenesen látogatható.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

November 24. (vasárnap)

18.00-19.00 – Finissage, Duke Bluebeard

Az  ÉLET-TÉR-MŰVÉSZET programsorozat záró eseményeként egy kávézós beszélgetős est, a hangulatot Duke Bluebeard biztosítja. Duke Bluebeard egy srácot takar, aki 2008 óta írja és adja elő szomorkás fent-lent dalait. / http://adlukacs.bandcamp.com/track/summer-is-dead /

A program ingyenesen látogatható.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

Linkek, kapcsolódó szövegek:

Moving:

http://www.movingart.hu/

FB: www.facebook.com/Moving.Art.Group

A Moving egy fiatal képzőművészekből álló művészcsoport. A tagok 2011 augusztusában alapították meg, hogy egyesített erővel és egységes fellépéssel jobban tudjanak érvényesülni a kortárs magyar képzőművészet világában.

A csoportra általánosságban jellemző a vizuális alapú megközelítés. Az igazi összetartó erőt azonban a hasonló gondolkodásmód és világlátás jelenti. Egyfajta nyugtalanság, változtatási vágy. Az, hogy nem feltétlenül akarják elfogadni az őket körülvevő világ bebetonozottnak tűnő játékszabályait, a dolgok mozdulatlanságát. Ezért is lett a csoport neve Moving.

Kaolin Művek:

FB: https://www.facebook.com/kaolinmuvek

Müszi:

http://muszi.org/

FB: www.facebook.com/muvelodesiszint

 

ROVART Rovás alkotó csoport

http://www.rovart.com/hu/

A Rovás, mint szabad alkotóközösség 1994 óta működik, polgári társulásként 1999-ben vették nyilvántartásba a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériumában. Kulturális és képzőművészeti tevékenységet folytat, célja szellemi értékek létrehozása. Tevékenységével az értelmiséget szólítja meg, mivel ezzel a réteggel bánik a legmostohábban a társadalom.
Vezetője Szabó Ottó festőművész, aki egyik alapítója is, Rácz Noémivel és Lukács Zsolttal közösen.

Elsősorban a művészetekre fókuszál, kiemelten a képzőművészetre, az irodalomra, a film- és színművészetre valamint az intermediális törekvésekre. Szabad alkotótevékenységgel, kiállítások, workshopok és alkotótáborok szervezésével foglalkozik, valamint a képzőművészet, tárgyalkotó művészet, irodalom területén rendezett előadásokkal és szimpóziumokkal, továbbá webdizájnnal, művészeti logisztikával, újságírással és kiadói tevékenységgel is. Tehetséggondozó programja keretében évente több csoportos és önálló kiállítást, szimpóziumot, workshopot, alkotótábort, továbbképzést és kurzust szervez különböző célcsoportoknak.

 

Sajnaroli és a rana

 

 

 

 

 

 

 

FB: https://www.facebook.com/Sajnaroliesarana

Tagok: Ferencz Balázs Roland, Sztankovszky Olga, Pintér Ákos, Simon József, Szabó Gergely, Wagner-Puskás Péter

Stílus: pesti sanzon, álnépdal, blúzos nép-ska, lírai-herbarock, alternatív-presszórock, évszakdicsérő-örömzene

“A Sajnaroli és rana zenéje végtelenül egyszerű, nagyon dallamos és közérthető. Az ember állandóan azon kapja magát, hogy Sajnarolit dúdol.”

Volt egy zenekar, a Sajnarana. Leginkább az abszintról szóló lemezüknek és a Pléjmobil című slágerüknek köszönhetően váltak ismertté a pesti éjszakában és a Kapolcsra látogató fesztiválózók körében. Aztán a Sajnarana – mint az már az underground zenekarok zömével lenni szokott- 2011-ben feloszlott… vagy inkább csak téli álomra szenderült.

Az egykori frontember Ferencz Balázs Roland ugyanis továbbra is gyártotta a dalokat és a szövegeket. Mivel ezek szép számmal gyűltek, Sajnaroli néven szólózni kezdett, hogy az új szerzeményeket bemutathassa egykori közönségének.A dolog akkora sikert aratott, hogy két régebbi zenésztársával (Sztankovszky Olga- hegedű, Pintér Ákos- basszusgitár) úgy döntöttek, új formációt indítanak útjára. Ez lett a Sajnaroli és a rana. Ráadásul Simon Joci-dobossal és Szabó Gergellyel, valamint Wagner-Puskás Péterrel – akik tangóharmonikán játszanak- új lemez készítésébe kezdtek.

Belépő: 300 Ft