FEDŐ / Martus Éva közösségi projektje

Dátum/Idő
03.12. - 03.28. 16:00 - 18:00

Kategória(k)


müszi plakat web

“FEDŐ” / “LID”
Martus Éva közösségi projektje

“Minden projekt, amibe belefogunk a Zikk-Zakk Műhely képzőművészeti foglalkozásain, saját, személyes élményeimen alapuló ötletekből inspirálódnak. Egész egyszerűen szeretem a régi funkcionális tárgyakat, amikhez – sajnos általunk nem ismert – történetek tapadnak. Korábbi projektönk, a vekkerórákba applikált képek után, a “fedőre festés” gondolata is csak úgy, hirtelen kipattanó ötletként jött. A fedők festésénél adták magukat az olyan kultúrtörténeti hivatkozások, mint a keleti, – oszmán, török, indiai – miniatúrái. Tartalmát tekintve a történetek bizonyos szempontból képregényként működnek, ahogy az eredetiek is: tehát egy jelenet , egy narrítív pillanat bontakozik ki rajtuk. Szerintem a sok színes fedő látványa a falon, szuggesztív és szokatlan hatással bír. Izgalmas belegondolni, hogy a fedőkre festett kitalált történetek alatt, valaha csülkös bablevesek, főtt krumplik, vagy egyéb étkek rotyogtak…”

A ZIKK-ZAKK Műhelyről
“A Gyerekek az első találkozáskor olyanok, mint a becsomagolt cukorka. Várod, hogy kibontsd Őket, és annyi kedves percet okoznak a nézésükkel, mondataikkal, bizalmukkal, ami a legőszintébb dolog a világon. Kicsik vagy nagyok, mindegy. Ha szeretettel, türelemmel és elfogadással vagyunk irántuk, kibonthatjuk azt a bizonyos csomagot, és ízelítőt kapunk őszinte gondolataikból, érzéseikből. Korosztálytól független előbb-utóbb mindenki kicsomagolható.
Történetek születnek nem csak tárgyak, csöndesebb vagy zajosabb alkalmak, az eszközök és anyagok illata átszövik a percek hangulatát. Szeretném, ha mindenki saját belső világára találna rá, és nem a betanult sémákat ismételné, mint a citromsárga napocska a papír felső sarkán. Célom kimozdítani Őket egy saját, belső érzéseiken alapuló, sokszínű gondolatvilág felé.

2001-ben végeztem a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán. 1998-óta foglalkozom gyerekekkel. Műhelyünkre jellemző a sokszínű anyaghasználat: (grafit, -szénrajz, pasztell, olajkép, akvarell, rézkarc, akvatinta, linometszet, tűzzománc, agyagozás, varrás…stb..animáció, és filmkészítés…stb) Összegezve azt gondolom, a rajzolás és alkotás, találkozás önmagunkkal. Kérdőre vonás kitartásunkkal szemben, mikor a sokadik kockánál vagy ellipszisnél sem jönnek ki az arányok, de mellette nyugtató kikapcsolódás, és élvezet a színek egymás mellé helyezése. Nagy fegyelmet kíván.
Én ezt szeretem, mi ezt itt szeretjük … és alkotunk kicsit vagy nagyot, Kicsik és Nagyok….”

/Martus Éva/

MEGNYITÓ
2017. március 12. (vasárnap) 16.00
A megnyitón zenél Vázsonyi János (szaxofon).

Művelődési Szint (Müszi) | 1085 Budapest Blaha Lujza tér 1., Corvin Áruház III. emelet.
Bejárat a Somogyi Béla utca felől, a zöld ajtón át! Csengess fel!

LÁTOGATHATÓ
2017. március 12 – március 28.
Hétköznap: 10.00 – 19.00, hétvégén: 14.00 – 19.00, ingyenesen.

INFO
martuseva.blogspot.com
zikk-zakk.blogspot.com