Mindenkit érintünk: közügyek felfedezése az Átlátszóval

Mindenkit érintünk: közügyek felfedezése az Átlátszóval

Dátum/Idő
09.24. 18:00

Kategória(k)


Facebook esemény

Az Átlátszó független oknyomozó portál egész estés programmal vár mindenkit, aki szeretné megtanulni, hogyan szerezhet egyszerűen információkat a mindenkit érintő közügyekről. Lehet az egy kátyús utca felújítása, a nőgyógyász lefizetése vagy akár európai uniós beruházásokon keresztül ellopott pénz.

Ha nem érted, hogyan működnek ezek a dolgok, de rengeteg kérdésed lenne, mi segítünk abban, hogy elég információhoz juss, és véleményt alkothass a közügyekről.

A program 18:00-kor kezdődik a Müsziben (Művelődési Szint, Blaha Lujza tér 1. 3. emelet) a „Mit tud a KiMitTud: élj az információhoz való jogoddal!” foglalkozással, ahol Asbóth Márton, az Átlátszó jogásza tanítja meg a résztvevőknek, hogyan kérdezhetnek a mi pénzünkből gazdálkodó szervezetektől.

19:00-tól Becker András oknyomozó újságíró tart előadást arról, milyen eszközök állnak a rendelkezésedre ahhoz, hogy pont úgy dolgozz, mint egy tényfeltáró újságíró és bloggerként, aktivistaként, vagy egyszerűen érdeklődésből szerezz információkat ahhoz, hogy minden oldalt megismerve tudj véleményt formálni.

20:00
„Az információ a mi fizetőeszközünk” (Our Currency is Information) – mondja az oknyomozó újságíró. Hogyan lehet bérgyilkosok nyomára akadni, vagy kelet-európai maffiózókkal interjúzni, és aztán ezekből infografikát készíteni? Ezekbe a szakmai titkokba avat be Marek Tuszynski, a kelet-európai szervezett bűnözést felderítő OCCRP újságíró szervezetről készült dokumentumfilm rendezője, az adatvizualizációval és netes biztonsággal foglalkozó Tactical Technology szervezet alapítója.

Marek Tuszynski bemutató előadása után levetítjük „Az információ a mi fizetőeszközünk” dokumentumfilmet, majd Bodoky Tamással, az Átlátszó főszerkesztőjével, Benjamin Novakkal, a Budapest Beacon újságírójával és a rendezővel tartunk egy beszélgetést.

Marek Tuszynszki előadása és a beszélgetés nyelve angol lesz, a filmet magyar felirattal vetítjük.

Az előadások megvalósulását a Norvég Civil Támogatási Alap támogatja.
__
Az est az Állampolgári Részvétel Hete regisztrált eseménye:http://reszvetelhete.net/events/435/mindenkit-erintunk-kozugyek-felfedezese-az-atlatszoval/.