PLACCC GO #1 – JÁTÉKELEMEK│VÍZI UTAK

PLACCC GO #1 – JÁTÉKELEMEK│VÍZI UTAK

Dátum/Idő
11.22. 19:00 - 22:00

Kategória(k)


A különleges városi helyszínválasztásairól ismert, a városi terek és maga a város aktív megélésére buzdító, nemzetközi és hazai produkciókat felvonultató PLACCC FESZTIVÁLra immár 6. alkalommal került sor 2012. szeptember 21. és 30. között. Az elmúlt évek során több olyan kezdeményezés is útjára indult, melynek ötletgazdái a fesztivál inspiratív közegében találkoztak egymással, s döntöttek úgy, hogy maguk is formabontó helyszínspecifikus projekteket hoznak létre. Más pedig esetben a köztéri alkotási formát választó művészek hatottak a fesztiválra és kerültek be annak programjaiba. A 2012. november 22-én startoló PLACCC GO célja, hogy az év közbeni aktivitásoknak is megmutatkozási fórumot biztosítson prezentációk és köztéri akciók keretében.

 

URBÁN SZKENNEREK – D1618 STUDIÓ (HU) feat. REFUNC (NL)

www.d1618.wordpress.com, www.refunc.com, www.placcc.hu

A 2012-es PLACCC Fesztiválon a holland ReFunc designer csapat két tervezője, Jan Körbes és Denis Oudendijk, valamint Kukucska Gergely, a D1618 STUDIO építésze által vezetett magyar tervezőcsapat egy több napos, közös workshop keretein belül olyan objekteket alkotott, melyek új funkcióba helyezik a hétköznapokban gyakran használt tárgyainkat. A PIECES / ELEMEK projekt „urbán szkennereinek” hulladéktárolókból, kerékpárokból és iskolai székekből tervezett elemei lehetővé teszik mindennapi környezetünk szokatlan perspektívából való feltérképezését. Játékra és interakcióra hívnak. Most pedig… Életre kelnek, hogy megtalálják új helyüket a városban.

ELŐADÓ: Kukucska Gergely

 

DUNA-PROJEKTEK – VÁROS ÉS FOLYÓ (HU)

www.valyo.hu

A Valyo civil szervezet olyan budapesti városlakók csoportja, akik fontosnak tartják életterünk, a város jobbá tételét és Budapest belvárosának összekapcsolását egyik legnagyobb természeti kincsünkkel, a Dunával. A csapat neve a város és a folyó szavakból (valyo) született. A folyót és partját a kikapcsolódás és a sport területeként képzelik el, ezért rendszeresen Duna-parti eseményeket szerveznek. 2011-ben művészeti installációkat bemutató és hasznos folyó-információs táblákból álló, 10 állomást számláló DUNATANÖSVÉNYt építettek, melyet 2012 nyarán 4 ismeretterjesztő pont és rendhagyó városi bútorok installálása követett. A pesti és budai rakparton sétálókat megismertették a digitális palackposta adta kommunikációs lehetőségekkel, újra divatba hozták a kacsakő dobáló és pétanque-versenyeket. Most pedig… Épp egy 5000 négyzetméteres parkot terveznek a Lánchíd lábához.

ELŐADÓ: Tömör Miklós – Varga Dávid

 

KÖKI PANELEK – VENICYCLE SYSTEM (HU)

http://d1618.wordpress.com/

Velencei Építészeti Biennálé, Magyar Pavilon, 2012 pályázat

koncepció: Antal Balázs, Kukucska Gergely, Polyák Levente

Az építészek “kivándorlása” az építészet határterületeire olyan jelenség, amely az építészetelméletben is egyre intenzívebb reflexió tárgyává válik. Magyarországon ennek a folyamatnak a kezdetén járunk és továbbra is leginkább az épületeket tekintjük az építészeti alkotás kizárólagos termékeinek. A 2012-es Velencei Biennáléra tervezett PANEL projekt a megváltozott építészetelméleti kontextusra kíván reagálni, egyszerre törekedve az építészet városléptékű szervező erejének praktikus szemléltetésére és egy technológiai és történeti szálakat egy komplex narratívába szövő történet elmesélésére. „A PANEL egy új városi közösségi közlekedési rendszer létrehozását célozza meg egy olyan közlekedési eszköz (vízibicikli) segítségével, amely helyspecifikusnak mondható a Biennálénak helyet adó Velence szempontjából, és egyúttal a kiállító ország specifikus történeti-építészeti karakterjegyeit is magán viseli.” Hiszen a Magyarországon lezárni kívánt (de kísértő emlékű) államszocialista korszak egyik meghatározó városi ikonja, az 1980-ban felavatott és a 2011-es év során lebontott Kőbánya-Kispest-i metróállomás műanyag paneleiből készül. Vagyis készült volna. Most pedig… Újjászületik.

ELŐADÓ: Antal Balázs – Kukucska Gergely

Az előadások után az érdeklődők kipróbálhatják az urbán szkennereket, megnézhetik a Duna-park-maketteket, közvetlen formában beszélgethetnek tovább az alkotókkal és palackpostázhatják ötleteiket a projektek jövőbeni megvalósítási javaslataihoz kötődően. A háttérben pedig megidézzük a rakparti Duna-remixek zenei hangulatát EMEDVE jóvoltából.

Facebook event

BELÉPŐ: 500 HUF A jegy tartalmaz egy pohár italt és egy verseny-kompatibilis kacsakövet…