ŰRBE! háromfázisú modernkori magyar dráma

ŰRBE! háromfázisú modernkori magyar dráma

Dátum/Idő
02.16. 19:00

Kategória(k)


Facebook esemény

HARMADIK HANG HÁZA & SPN KRÚ bemutatja:

ŰRBE! CÍMŰ HÁRMAS TAGOLÁSÚ MODERNKORI MAGYAR DRÁMA SZÍNPADRA ALKALMAZÁSA (ŐSBEMUTATÓ)

Az Űrbe! című könyv felfogható modernkori magyar drámaként, amiben a főszereplő (költő) az őt körülvevő, sokszor mostoha, ám mégis szerethető életből elvágyik. Ez a kiszakadás egyszerre történik meg testi, szellemi és érzelmi síkon is. A hármas tagolás három különböző megszólalást indukál, amihez a színpadi átdolgozásban három szereplő társul. A nő az érzelmi, az egyik férfi a testi, míg a másik a filozofikus éra megtestesítője.

A három szereplő mintha időtlen idők óta ismerné egymást, egyenrangúak, beszédük sallangoktól és érzelmektől mentes, párbeszédeik valójában monológok, melyek erősítik az elidegenedés és a technokrácia által generált, introvertált létérzésünket.

Az Űrbe! szövegei a magyar avantgárd hagyományaiból kiindulva (többek közt Papp Tibor, Ladik Katalin, Szkárosi Endre) könnyed, filozofikus nyelven íródtak, helyenként vicces, máshol komor, ám semmiképp pesszimista mondanivalóval.

A Székelyhidi szövegeire épülő előadás a számítógépek, internet, virtualitás világába született, benne otthonosan mozgó fiatal generációk énképét kívánja szembesíteni a tradicionális, örökérvényű értékrenddel, a hagyományos kommunikációt a virtuálissal.

Filozófus: „Minden kilencven perc, minden kétszer negyvenöt, két iskolaóra vagy egy dupla. Minden egy átlagfilmnyi idő, dráma, krimi, akció, fantasztikum és sci-fi – ezek és én velük egyben alkotjuk a téridőt.”

Nő: „Meglátom mindennek a görbéjét egy másodpercen belül, tudom, hogy minden szerelem átalakul, minden egyenes ívbe hajlik, minden pillanat gömbölyű, minden szépség kerek, egész.”

Férfi: „Ahogy a kanál lassan forog a cukros kávéban, úgy beszél a világról, a kávéról vagy a borról, mintha tisztában lenne: fájó a hirtelen megosztott, hatalmas mennyiségű információ, befogadhatatlan és fölösleges, elveszi a sok tudás a nő kedvét a szerelemtől.”

 

Stáb

Író: Székelyhidi Zsolt

Rendező: Bársony Júlia

Rendező asszisztens: Birtalan Krisztina

Vizuál: Herczeg Tamás Bios

Hang: Tesfay Áron

Zene, effektek: soundZcapa

Szereplők: Bársony Júlia, Berka Attila, Gergics István

Átirat: Székelyhidi Zsolt és Berka Attila

Díszlet: Bársony Júlia és Herczeg Tamás Bios

 

Támogatók: Harmadik Hang Háza, SPN Krú, Spanyolnátha Művészeti Folyóirat, Művelődési Szint, Nemzeti Kulturális Alap, Tilos Rádió, Miskolci Galéria

spnkru   spanyolnátha muszilogo Untitled1   3hh   tilosradio

Köszönet: Retkes Máté, Mindák Gergely, Khíra, Kovács Andrea, Pápai István, Tillmann J.A., Kovács Andrea, Vass Nóra, Müszi teljes stábja

Belépő: szoc: 1000, teljes 1500, támogatói 2500

ŰRBE! jegyfoglalás: info@muszi.org