Természetes Medicinák Amazóniában – 1. rész – Ayahuasca

Természetes Medicinák Amazóniában – 1.	rész – Ayahuasca

Dátum/Idő
11.21. 18:00

Kategória(k)


A Természetes Medicinák világa egy nagyon különleges világ…

De mik is azok a Természetes Medicinák? Vagy úgy is feltehetjük a kérdést: hová vezetnek?

Peruban az őslakosok szoros kapcsolatban éltek a Természettel, ami Amazóniában különösen gazdagon burjánzik. A Természet egy hatalmas, kiismerhetetlen kozmosz, tele látható és láthatatlan lényekkel, növényekkel, állatokkal és – szellemekkel. A jelenségek spirituális gyökerei – legalábbis részben – megnyilvánulnak. Mintha egy új természeti törvény lépne érvénybe. A Természetben minden az Erő, az Energia megnyilvánulása, minden mozog, mindig vannak hangok, mindig történik valami… Az indiánok élete ezektől az energiáktól függött, ezekkel léptek kapcsolatba, ha valamire szükségük volt. A helyi sámánok növényekkel való kapcsolata bámulatos. A Medicina a növény, mint fizikai objektum, de a Medicina része a növényi szellem (espiritu) is, amivel fel lehet venni a kapcsolatot és ez a szellem (avagy energia) képes gyógyítani, tanítani, védelmezni. Az amazóniai sámánok világa főként a növényi energiákkal való kapcsolatokról szól. Mert voltaképpen minden energia, rezgés, vibráció… Az anyag voltaképpen nem létezik, mivel minden folyamatosan áramlik… Panta rhei, ahogy az ókori görögök is felismerték ezt a jelenséget. A problémák, betegségek sokszor az áramlás elakadásával kezdődnek, a sámánok pedig a növényi szellemek (espiritus) segítségül hívásával gyógyítanak. De nem csak gyógyulás, hanem szellemi fejlődés is lehetséges a növényi tanítók segítségével. Mert a Természetben rengeteg bölcsesség van, rengeteget mindent lehet tanulni tőle. A Természet kommunikál, de az emberek füle már süket ezekre a szavakra. Elzárkózik a Természettől, és ezért fél is tőle. De sokszor fél az álmaitól is. Pedig a szellemek az álmokon keresztül üzennek… Érdemes újból felvenni a kapcsolatot a Természettel!

1. rész Ayahuasca

Az ayahuasca kecsua szó, melynek jelentése „szellemek indája.” Botanikai értelemben az ayahuasca egy kúszónövény, melynek tudományos neve Banisteriopsis caapi. A sámánok szerint viszont ez egy feminin, bár végső soron androgün energia is, ami érzékelhető, és kapcsolat alakítható ki vele…

Az Ayahuasca ugyanakkor egy Medicina is, egy pszichoaktív növényi főzet, amit nem csak az ayahuasca indából, hanem több más pszichoaktív növényből főznek. Peruban legkevesebb hét növényt használnak a főzethez, de van olyan sámán, aki negyven növényből főzi a Medicinát.

A hét „kánonikus” növény az ayahuasca (Banisteriopsis caapi), a chacruna (Psychotria viridis), a chaliponga (Diplopterys cabrerana), a mapacho (Nicotiana rustica), a chuchuwasha (Maytenus macrocarpa) a chiric-sanango (Brunfelsia grandiflora) és végül a toé (Brugmansia suaveolens). Peruban a sámánok felfogása szerint, ha valamely növényt megeszik vagy megisszák, akkor a növény szelleme, szellemének egy darabja – egy időre legalábbis – beléjük költözik. A szertartás során a sámán mindegyik növény szellemét meghívja, megidézi és kéri a segítségüket… Az icaro dalok éneklésével hívja a szellemeket, akik megjelennek és gyógyítanak.

Az Ayahuasca, helyesen alkalmazva visszavezet a Természetbe, megerősíti vele a kapcsolatunkat fizikális, de ugyanakkor spirituális értelemben is. Megmutatja a pozitív referenciákat, tanít és gyógyít. A modern ember tragédiája, hogy egyre jobban elzárja magát a bolygó életközösségeitől és mesterséges lakókörnyezetekben és virtuális világokban keresi a megoldásokat élete nagy kérdéseire. Lehet, hogy máshol kellene keresnie…

Müller Ferenc vagyok, biológus, szeretem a Természetet, de abban a felfogásban és abban a megjelenésben, amit Amazóniában tapasztaltam máshol még nem találkoztam vele. 2013-ban két és fél hónapot töltöttem Peruban és személyes élményeimről, tapasztalataimról szeretnék beszámolni a téma iránt érdeklődőknek.

Szeretettel várok mindenkit a MÜSZI-ben 2013 november 21-én (csütörtökön) 18 órai kezdettel tartandó előadásomra!

Facebook esemény

Belépő: 600.- Ft