Az Amargant Színházi Műhely bemutatja: PEST – Verskoncert

Dátum/Idő
10.23. 19:00

Kategória(k)


Facebook esemény

PEST

Egy este, egy jegy, két produkció.

1. SzerelemPest

Verskoncert

http://amargant.wix.com/amargant#!volgyvandor/ccph

A Völgyvándor előadás egy napra ismét SzerelemPest címen fut, az első, nagy sikerű felolvasószínházi változatára emlékezvén.

A színészek: Ilyés Lénárd és Móga Piroska

A zenész: Lukács Ádám Dávid

Közreműködnek még: egy gitár, egy hegedű és egy körtemuzsika

„Mindent el kell kezdeni elölről, és mindent újra végig kell élni.

Meg kell tanulni a reggelt és az éjt ismét csak nézni, nézni.

Úton lenni, menni, hogyha úgy kell, érkezzünk el Sehovába,

Ráülni a Senkikirály szellővasú trónusára.”

Kortárs szerelemversek, avagy bolyongások a lét határain innen és túl

Az előadás a harmincas éveit taposó író és neonomád utazó, Weiner Sennyey Tibor lírájába enged bepillantást. Megtudhatjuk belőle, milyen illatot érezhetett a költő, amint ifjúkorában lábaival elengedte kétkerekű biciklijének mind a két pedálját; jókedvre derülhetünk egy        finomra hangolt Ady-parafrázis kapcsán; és az is kiderül, mi történt, midőn a költő Jáván a táncosnővel találkozott. (45 perc)

Ízelítőül két megzenésített vers:

https://soundcloud.com/ilyesleo/volgyvandor-fogocska

https://soundcloud.com/ilyesleo/volgyvandor-tajvers

2. OktóberPest

Verskoncert

http://amargant.wix.com/amargant#!oktoberpest/c1m75

Budapesten először!

 

A színész: Ilyés Lénárd

A zenész: Gyulai Csaba

 

Bor. Mámor. Forradalom.

Kortárs gondolatmenetek 56 mítoszáról az utóbbi 200 év magyar irodalma (és egyéb szövegek) tükrében.

„Jánosnak hívták és szerette a bort,

A tank tetején állt és boldogan dalolt:

Vivát! Vivát! Vivát!”

 

Hogy kerül Tom Waits egy 56-ról szóló előadásba? Hogyan viszonyul egy ma élő fiatal költő Kelet-Európához? Egyáltalán ki az a János?

Az előadások összekötéseként élőben fest: Szabó Kristóf

Bővebben az alkotókról:

Weiner Sennyey Tibor

Első kötete A természettel való kapcsolat újragondolása címmel jelent meg. A könyvnek két kiadása volt, és 2005-ben Gérecz Attila-díjat kapott. Második (vers-napló) kötete, a Versek a kisházból 2007 elejére jelent meg. Harmadik kötete A tengerszint feletti magasság meghatározása címmel 2008-ban jelent meg. Indonéziában, Jáva és Bali szigetén töltött hónapjait A vándorló királyság című esszékötetben foglalta össze, amely 2010-ben jelent meg. A kötet részletesen ismerteti a jávai költészetet, irodalmat, beszámol az építészetről, táncokról és a wayang-bábjátékról, továbbá kawi versek első magyar fordításait adja közre. 2012-ben jelent meg Gül Baba című kisregénye. 2013-ban mutatták be első drámáját, a Szapphót, amit 2014-ben követett a második, a Cicero Szicíliában. Verseit, esszéit nemcsak rangos magyarországi és erdélyi, hanem horvát, olasz, török, finn, mongol és koreai lapok is közölték.

Móga Piroska

A Kaposvári Egyetem végzős, színművész hallgatója, jelenleg a budapesti Radnóti Színházban tölti gyakorlatát. Játszik többek között Mohácsi János: A csillagos ég – avagy a nemzetközi sikerre való tekintet, és Bálint András: Anatol és a nők rendezésében. Több filmben szerepelt, köztük Szabó Szonja: Komoly dolgok és Deák Krisztina: Aglaja című munkájában, mely utóbbiért a Bolgár Filmfesztiválon a Legjobb női alakítás díját vehette át.

Lukács Ádám Dávid

2008-ban kezdett zenével foglalkozni, főleg autodidakta módon tanult, bár édesanyja hegedűművész és sárospataki évei alatt a gimnáziumi énekkar tagja is volt. Fő hangszere a gitár lett, emelett főleg basszusgitáron illetve dobon játszik, ugyanakkor vannak zongorára írt dalai is.

Első fellépéseire a győri Keleti István Művészeti Iskola keretein belül szervezett színjátszókör “KocsmaSzínház” estjein került sor, majd részt vállalt Cseh Tamás Mélyrepülés c. művének újjáélesztésében. Ezután körülbelül fél éven működött még a mára Fejlesztés alatt Qnév alatt futó társulattal Budapesten is, szintén főleg zenei szerepet vállalva. Ennek előzménye még Sárospatakon klarinét-basszusgitár-dob formációban történő zeneszerzés színdarabhoz.

Szólókarrierjére (Duke Bluebeard) komolyabb hangsúlyt fektetni csak 2013-ban kezdett, már akkor két lemeznyi kiadatlan dallal a háta mögött. A múlt év végére a budapesti indie szcéna szerves része lett más formációkkal, előadókkal is dolgozva Sinus Node, Girls Say Yes, stb.) és rendszeresen tűnik fel valami újszerű kezdeményezés résztvevőjeként művészeti téren.

Ilyés Lénárd

Szabadúszó színész, az Amargant Színházi Műhely alapítója és művészeti vezetője. Több kőszínházban (Szegedi Nemzeti Színház, Budaörsi Játékszín, Karinthy Színház) és független társulatban(Radikális Szabadidő Színház, Andaxínház, Globe Dance Company, Teatro Novogo Fronta) dolgozott, mostanában főleg saját produkciókat forgalmaz. 10 éve készít pódiumelőadásokat, két, jelenleg is játszott monodráma estje a Novecento és az Algernon-effektus, illetve kétszereplős előadásai az Étellift, a Papírvirágok és a Halottaskönyv. Legutóbbi verses projektje, az Énekmondó nemrég vendégszerepelt Svédországban.

Gyulai Csaba

Immár 21 éve szereplője a magyar világzenei színpadnak. Ütőhangszeres- és gadulka-játékosként, valamint reneszánsz kórusok tagjaként mintegy 40 lemezen hallható közreműködése. Olyan zenekarokkal, zenészekkel dolgozott együtt, mint a Kolinda, a Makám, Lovász Irén, Dés László, Bognár Szilvia, Balázs Elemér.

Alkalmazott zenészként bábszínházi előadások és kortárs táncelőadások zeneszerzője is.

2011-ben megalapította saját együttesét, a jazzes világzenét játszó Chabanda zenekart, mellyel saját szerzeményeit adja elő.

2013 nyarától szervezőként vesz részt a Palotanegyed Fesztivál létrehozásában.