comiXconnection – nemzetközi képregény-kiállítás // comiXconnection – international comix-exhibition

comiXconnection – nemzetközi képregény-kiállítás // comiXconnection – international comix-exhibition

Dátum/Idő
05.08. - 06.05. 21:00

Kategória(k)


Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Magyarország és Románia – öt ország, öt különböző művészeti és kulturális élet. Mindegyikben közös a mainstreamtől eltérő, független képregény jelensége, amit „no school” vagy „notaligned” (nem összehangolt) képregénynek is neveznek.

Szlovén kezdeményezéseknek köszönhetően, amelyek a környező országok hasonló művészeit fogják össze, több „no school” antológia napvilágot látott már, többek között a Stripburek és a Stripburger. Ezen kívül fesztiválok, vásárok és publikációk adnak lehetőséget az alkotóknak arra, hogy műveiket regionális és nemzeti kontextuson kívül is ismertté tehessék.

A 2014-ben Magyarországra utazó vándorkiállítás, 2013 júniusától járja be a térség országait, Szerbiát, Horvátországot, Szlovéniát, Magyarországot és Romániát. Magyarországon először a pécsi Nick-udvarban kerül kiállításra, 2014. április 4-e és május 5-e között, majd Budapestre utazik, ahol két részre bontva lesz látható május 8-a és 30-a között, a kArton galériában és a Müsziben.

Minden országból számos alkotó vesz részt a kiállításon, a magyarok közül Baranyai b. András, Csordás Dániel, Felvidéki Miklós, Fritz Zoltán, Gróf Balázs, Lanczinger Mátyás, Stark Attila és Vidák Zsolt munkáit láthatja a közönség.

A középpontban nemcsak a művészek és aktuális munkáik állnak. Ugyanilyen jelentősége van az őket körülvevő és az általuk alakított kapcsolatok sokoldalú hálózatának. Jó néhány képregényszerző kollektívákba, klubokba vagy csoportokba tömörül, eszmecserét folytat másokkal, társaival közösen fanzinokat és magazinokat ad ki. A szerzők a tartalom, a forma és a stílus által tudatosan tartják távol munkáikat azon értékesítési módszerektől, amelyeket a kommerciális, mainstream képregények követnek. Történeteiket a piaci kényszerektől mentesen mesélik el és alakítják. Képregényeik olyan publikumot szólítanak meg, amelyet nem lehet hagyományos piaci eszközökkel megnyerni.

A kiállításhoz egy ötnyelvű katalógus készült, és egy interaktív honlapon valamint facebook oldalon is megismerkedhettek a projekttel:

http://comixconnection.eu/

https://www.facebook.com/exhibitioncomixconnection

 

Projektkoordinátor: Dr. Beate Wild, Museum Europäischer Kulturen, Berlin

Megnyitó: 2014. május 8. (csütörtök), 19.00 és 21.00

A kiállítás megnyitja Dr. Beate Wild.

 

Helyszín:

19.00   kArton galéria (1054 Budapest, Alkotmány u. 18.)

21.00   Müszi – Művelődési Szint (1085 Budapest Blaha Lujza tér 1. – Corvin áruház III. emelet) /A bejárat a Somogyi Béla utca felől található, egy nagy, zöld ajtó Müszi logóval – csöngess bátran!/

A kiállítás két helyszínen – a kArton Galériában (1054 Budapest, Alkotmány utca 18.) és a Müsziben – látogatható párhuzamosan.

A két helyszín közt javasolt közlekedési útvonal: 4-es vagy 6-os villamos – „Nyugati pályaudvar” megállótól (a „Petőfi híd felé”) a negyedik megálló, „Blaha Lujza tér”

 

A kiállítás látogatható: 2014. május 8. – 30.

kArton galéria: H-P 13.00-18.00

Müszi – Művészeti Szint: H-P 10.00-18.00, Sz-V 14.00-18.00

                                                            

Bővebb információ:

http://karton.hu

http://muszi.org/