NEM SZABAD | Művészettörténeti dokumentumszínház

Dátum/Idő
05.28. 19:00

Kategória(k)


nem szabad

NEM SZABAD
Huszonötöt arra, aki így fest!
– művészettörténeti dokumentumszínház –

Facebook esemény

A képzőművészet intézményrendszere, oktatása Magyarországon mindig is sok szálon függött az állam kultúrpolitikai elképzeléseitől. Nem volt ez másként 1928 és 1932 között, a Képzőművészeti Főiskola konzervatív fordulata idején sem, amikor a Lyka Károly által a húszas évek elején elindított reformok megkérdőjeleződtek, s végül a két nyitott szellemiségű festőtanár, Vaszary János és Csók István nyugdíjazásával végleg zátonyra futottak. Ha ma felidézzük az egykori konfliktusokat, alapmotívumaik ismerősnek tűnhetnek: a legtöbb eszmei vita hátterében ugyanis a hivatalos kultúrpolitika és a progresszív művészeti, majd társadalmi törekvések konfliktusa állt. Az előadás az egykori viták és szereplőik megidézésén túl igyekszik feltárni az ütközések hátterét és dinamikáját, egy-egy új gondolat, szabad elképzelés letörésének, elsorvasztásának, visszanyesésének dramaturgiáját.

Rendező: Székely Kriszta
Dramaturg: Szabó-Székely Ármin

Díszlet: Szemző Zsófia

Szereplők: Benkó Bence, Borsányi Dániel, Kőszegi Mari, Téby Zita, Viktor Balázs

További közreműködők: Beke László, Birkás Ákos, Jovánovics György

Szervezők: Kozma Eszter, Mélyi József, Pacsika Márton

Támogatók:
Virág Judit Galéria
Mindshare Médiaügynökség Kft.
Dr. Polgár András

Az esemény az OFF-Biennále Budapest keretében valósul meg.

Jegyek és regisztráció:
Az előadásra a jegy ára 1500 Ft. A limitált befogadóképességre való tekintettel kérünk titeket, hogy előzetesen regisztráljatok a nemszabadoffbb@gmail.com címen.

Jegyátvétel:
A regisztrált érdeklődőknek lehetőségük van átvenni a jegyüket a MÜSZI-ben, május 26-án kedden, 16:00 és 18:00 között. Prioritást élveznek még azok a nézők, akik az előadás napján a helyszínen, 16.00 és 18.00 között átveszik a jegyüket.
18:00 és 19:00 között jegyet válthat az, aki nem regisztrált, és még van hely az előadásra.