11.08. Dhammacsári Szubhúti: A Dhamma Forradalma

11.08. Dhammacsári Szubhúti: A Dhamma Forradalma

Dhammacsári Szubhúti: A Dhamma Forradalma

-       a sajókazai Dzsaj Bhím Közösség szervezésében

Facebook esemény

57 évvel ezelőtt, 1956 októberében az első független indiai kormány igazságügy-minisztere Dr. Ámbédkar többszázezer kaszton kívüli- Dalit követőjével forradalmat indított, megtagadták vallásukat, a hinduizmust mely születésük alapján fosztotta meg őket alapvető emberi jogaiktól és taszította ki őket saját társadalmukból. Áttértek a Buddhizmusra ami az emberek közti egyenlőséget hirdette. Békés és csendes szabadságharc volt ez, a Dhamma forradalma.

Szabadság, egyenlőség, testvériség! Mindig időszerű jelszavak de megvalósíthatóak-e ezek mindennapjainkban, gondolatainkban és cselekedeteinkben, hogyan tegyünk azért hogy egy élhető és befogadó társadalomban éljünk? Szabadság ott van, ahol az ember neki tetsző életet élhet anélkül hogy mások szabadságát korlátozná, egyenlőség akkor van amikor minden élet azonos eséllyel indul, testvériség pedig amikor a tisztelet és a megbecsülés kölcsönös. Buddha azt tanította, hogy a társadalom etikai elveken kell hogy nyugodjék amelyek maguk is a tisztelet, megbecsülés sőt a szeretet kifejeződései.

Dhammacsári Szubhúti, a Nyugati Buddhista Rend nyugalmazott vezetője, a dalit mozgalom elkötelezett híve és aktivistája, 2005 óta rendszeres látogatója a magyarországi cigánytelepeknek. Előadásában beszél a Dalit mozgalom indiai társadalomra gyakorolt hatásáról, a magyarországi romák és az indiai dalitok diszkriminációja közti párhuzamról, de főként a Buddhizmus szerepéről és jelentőségéről az esélyegyenlőség és egy jobb társadalom  előmozdítása érdekében.

Ingyenes előadás!

A képet Turay Balázs készítette az Amnesty International Magyarország számára